U vindt ons ook op www.facebook.com/peervanmolkwerum

BLOGBOEK VAN PEER VAN MOLKWERUM

Nu het boek is verschenen zijn Mies en Verena erg benieuwd naar de reacties op het verhaal. Stuur ze naar: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it en we zetten de reacties in dit Blogboek.

Wat stond er in het Sneeker Nieuwsblad, de Bolswarder krant en op GrootSneek:

De Verhalenfabriek van Vera en Lies.

 

Zittend aan de tafel in Kinderboekwinkel Bolleboos met een enorme pot thee, verzint het Friese schijversduo, Verena Koppel en Mies Delgorge, die zichzelf ook wel de verhalenfabriek van Vera en Lies noemen, de wildste avonturen. Woeste zeeën worden bevaren, onderwater gevechten worden gehouden met wonderbaarlijke vissen, goden uit de Noorse mythologie duiken op en in enge kelders worden kinderen opgesloten. Al pratend vullen ze elkaar aan, fantaseren er op los, weerleggen suggesties en het verhaal wordt steeds spannender.

Als ze elkaar weer voldoende stof tot nadenken hebben gegeven, gaan ze terug naar hun schrijftafel om de avonturen op eigen wijze te verwoorden.

Mies Delgorge is beeldend kunstenares en schrijft ook zo: in beelden. Zo vertelt ze ook haar verhalen, pompeus, grootsprakig en beeldend. Achter elkaar, zonder punten en kommas.

Verena Koppel is de schrijfster. Ze heeft een cursus van vier jaar gevolgd bij Script om de kneepjes van het vak te leren. Schrijven is namelijk een ambacht: Je kunt het leren, al moeten de verhalen en de fantasie wel in je zitten.

Vervolgens is het Verena die lijmt, plakt en knipt en de beide verhalen zo in elkaar verweeft tot een spannend boek. Want spannend zijn de boeken.

Van hen samen kwamen de volgende boeken al uit:
Het geheime dagboek van Rosa Bollebosa (2007); Wij eisen een verhaal (met de bijdragen van 82 kinderen uit Sneek erin verwerkt)(2009) en In het spoor van Peer van Molkwerum, deel 1. Roosmarijn(2013)

En nu is er hun nieuwe boek: In het spoor van Peer van Molkwerum, deel 2. Sven-Pieter”.

Het verhaal over de zeeman Peer van Molkwerum is in het Fries Scheepvaartmuseum ontstaan . Naar aanleiding van een passage uit het boek: Het geheime dagboek van Rosa Bollebosa, maakte Mies Delgorge een schatkaart. Bij een scheepskist in het Scheepvaartmuseum vertelde ze aan kinderen verhalen over deze kaart. De schatkaart zou gemaakt zijn door Lubbert de cartograaf en het eigendom van de zeeman Peer van Molkwerum.

Het was toeval dat die kist van een zeeman uit Molkwerum geweest is, het silhouet van het dorp staat in de deksel getekend. Omdat Mies in Molkwerum woont, gaf dat haar extra stof tot grote fantasieën.

De eerste verhalen over Peer zette ze op papier en langzaamaan kwamen er steeds meer. Ze verdiepte zich in de Oostzeevaart en ging boeken lezen in de bibliotheek van het Scheepvaartmuseum om haar verhalen zo authentiek mogelijk te maken.

Toen Verena Koppel deze verhalen onder ogen kreeg vroeg zij of ze deze stukjes mocht gebruiken voor een nieuwe kinderdetective.

Al mijmerend kwamen ze uit op de figuur Sven-Pieter, een jongen die alles beter weet. Dat ging Verena te ver om hem als hoofdfiguur te kiezen, door wiens ogen ze alles ziet en voelt. Zij wil van haar hoofdfiguur kunnen houden, met hem of haar meevoelen. Daarom koos zij voor Roosmarijn, een impulsief meisje, dat het hart op de tong draagt en niets liever zou willen dan avonturen beleven. Naar mate het boek vorderde kreeg Verena toch ook sympathie voor Sven-Pieter, zodat we hem in deel twee volgen.

Zo ontstond aan de tafel in de kinderboekwinkel, met die grote pot thee, het idee voor het verhaal over deze twee kinderen, die in een geheim vak van een scheepskist een oud logboek vinden, dat van de zeeman Peer van Molkwerum is geweest.

Peer leefde in de 17e eeuw en het logboek zou dus in oud-Nederlands geschreven zijn. De kinderen proberen het zoveel mogelijk naar hedendaags Nederlands om te zetten. Ze worden daarbij geholpen door de pake van Sven-Pieter en de een medewerker van het scheepvaartmuseum.

De avonturen die Peer beleeft, spreken zo tot hun verbeelding, dat ze meer van zijn avonturen willen weten.

Het eerste deel, waarin Roosmarijn de hoofdfiguur is, is een spannende detective. Er blijken kapers op de kust, die het logboek willen stelen. Deze kapers zetten de achtervolging in, als de kinderen samen met pake naar Duinkerke gaan, om meer over Peer te weten te komen, want voor de kust van Duinkerke heeft hij met zijn bemanning een schat buitgemaakt. De kapers deinzen echter voor niets en niemand terug. Explosies en harde klappen volgen, de kinderen worden gegijzeld, pake wordt door de politie meegenomen. Of de schat echt bestaat?

Deze week kwam deel twee uit, waarin we Sven-Pieter volgen, die ondertussen dikke vrienden is met Roosmarijn. Ook het logboekverhaal over Peer komt weer voor, nu het eerste deel, dat gerestaureerd moest worden in het Scheepvaartmuseum, voordat het leesbaar werd.

Het verhaal van Peer gaat over zijn eerste zeereis en het harde werk aan boord van een schip, waardoor hij snel volwassen moest worden, al was hij nog maar 12 jaar oud. Sven-Pieter is ook 12 en voelt met hem mee en als de familie, naar Noorwegen op vakantie gaat, mag Roosmarijn ook mee. Om echt het spoor van Peer te volgen, treden Sven-Pieter, zijn vader en Roosmarijn in diens voetsporen en maken daar een voettocht door de bergen, met bijna fatale gevolgen.

De boeken worden uitgegeven door uitgeverij Elikser, te Leeuwarden.

Jitske Kinga, de uitgeefster, was direct verkocht na het lezen van het eerste manuscript.

Het tweede vond ze nog beter, al gaf ze heel streng de nodige kritiek, waar het verhaal verbeterd kon en moest worden. Beide schrijfsters waren haar zeer dankbaar, omdat het commentaar hun nieuwe ideeën gaf die de spanning nog meer opvoert.


Deel 2 van Peer, Roosmarijn en Sven-Pieter is klaar. Begin november 2014 komt het uit.

We hebben veel geschaafd en veranderd door opbouwende kritiek van onze uitgeefster.

Door het hardop aan elkaar voor te lezen hebben we veel fouten er uit kunnen halen en een mooi lopend verhaal gemaakt, waar we weer met veel plezier aan hebben gewerkt.

Soms wilde ik niet eens naar huis, omdat ik zo lekker in het verhaal zat en wilde weten hoe het verder liep. Of ik stond geschokt van mijn stoel op, omdat Sven-Pieter ineens uit zijn slof schoot.

Maakt het je benieuwd?

Lees dan verder in deel 2.

Bestellen mag, afhalen kan vanaf dinsdag 4 november bij Kinderboekwinkel Bolleboos

Verena 30 oktober 2014.

 

Dag Mies en Verena,
‘k Heb enorm van dit spannende boek genoten, in 1 keer gelezen. Dat Molkwerum nog zo van zich doet spreken, fijn hoor. ‘k Ben er geboren en getogen, dus kijk erg uit naar deel 2.
Hartelijke groeten van AntjeIn het spoor van Peer van Molkwerum – Verena Koppel & Mies Delgorge – Elikser – 193 blz.

in_het_spoor_van_v_lrRoosmarijn heeft twee jaar geleden haar vader verloren. Haar moeder is kunstenares en door haar excentrieke gedrag en de armoede waar ze in leven wordt Roosmarijn veel gepest op school. Sven-Pieter, nieuw in haar klas, een rijkeluiszoon van wie de vader veel van huis is en met een moeder die niet naar hem omkijkt, is een betweter en wordt ook niet geaccepteerd door de klas.
De kinderen moeten in tweetallen een verslag maken over de VOC en noodgedwongen moeten Roosmarijn en Sven-Pieter samenwerken.

In een oude scheepskist van de moeder van Roosmarijn vinden ze een driehonderd jaar oud logboek van Peer van Molkwerum, een zeeman.
Samen met Pake Pieter, de opa van Sven-Pieter, gaan ze het logboek vertalen en bezoeken ze het scheepvaartmuseum voor meer informatie. Ze zijn echter niet alleen in hun speurtocht naar het leven van Peer. In verschillende musea vinden explosies plaats en worden er instrumenten ontvreemd. De criminelen zetten zelfs de achtervolging in als Roosmarijn, Sven-Pieter en Pake Pieter de reis vervolgen naar Duinkerken en al snel blijkt waarom…

Bij het oppakken van het boek vond ik de vormgeving niet echt bij een spannend kinderboek passen. Ik denk ook niet dat het kinderen aan zal spreken als ze het zien liggen. Dat is jammer want alle ingrediënten voor een spannend boek zijn aanwezig: criminelen, inbraak, explosies, achtervolging en een ontvoering.
Het verhaal zelf is geschreven in korte, duidelijke zinnen. De hoofdstukken zijn ook goed onderverdeeld en hebben allemaal hun eigen titel.
Het speelt zich af in Friesland en je merkt dat de schrijfsters research hebben gedaan om alle details goed te kunnen omschrijven, zoals bijvoorbeeld het bezoek aan het scheepvaartmuseum en Duinkerken.

In het verhaal vinden de kinderen een oud logboek wat ze gaan vertalen. De stukken vertaling staan, als een eigen verhaal, door het verhaal heen. Zelf vind ik die stukken soms wat lang waardoor de spanning in het verhaal wat verzwakt wordt. Het boek is nog niet zo lang uit, maar het komt toch wat ouderwets over, omdat het taalgebruik wat oubollig aandoet.
Het gegeven dat twee kinderen, die in eerste instantie niets met elkaar te maken willen hebben, en dat ook uitspreken, samen op avontuur gaan is wel erg leuk. In het spoor van Peer van Molkwerum zal vooral aanspreken bij kinderen die ook houden van de boeken van de Kameleon en De scheepsjongens van de Bontekoe. Voor kinderen van 9- 12 jaar.

Conny Schelvis

Roosmarijn en Sven-Pieter vinden een logboek van een zeeman uit Molkwerum in een oude scheepskist. Ze gaan op zoek naar aanwijzingen over zijn leven. Maar er zijn kapers op de kust. De kapers zitten ook achter het logboek aan.
Vondjeervan : Een heel leuk en spannend verhaal.
Aanraden : IK zou het iemand aanraden omdat het boek heel leuk is en heel spannend.

Naam : Erwin Bruggink
Adres : Ielaak 15
Postcode : 8711KP
Plaats : Workum
Leeftijd : 9

 

Peer van Molkwerum is een spannend jongens-en meisjesboek vanaf de leeftijd 10 jaar. Het boek gaat over een jongen en een meisje, die bij elkaar in de klas zitten en elkaar niet eens erg leuk vinden. Maar van de meester moet er een opdracht over de VOC gemaakt worden. Het meisje wil liever niet met de jongen, maar er is niemand anders die met haar wil, dus ze moet wel. Gelukkig is de opa van de jongen vroeger kapitein geweest op de grote vaart en weet heel veel over de scheepvaart. In een oude scheepskist van haar moeder vinden ze het logboek van Peer. Het is heel moeilijk te lezen en ze gaan er mee naar zijn opa, die de kinderen meeneemt naar het Sneker Scheepvaartmuseum in de hoop dat ze daar er wat meer over kunnen vertellen. In het museum loopt een vreemde snuiter rond. Om nog meer over Peer te weten te komen neemt opa de kinderen in de vakantie mee naar het museum van Duinkerken. In de auto hebben de kinderen het gevoel dat ze soms achtervolgd worden. Dan gebeurt er iets heel spannends, maar dat ga ik niet verklappen, dat moet je zelf maar lezen. Het boek is een echte aanrader, zeker voor kinderen uit Friesland.

Trudi Steensma


Ik vond het boek 'in het spoor van peer
van molkwerum' echt super leuk!
En aan het einde was het heel spannend!
Ik kan niet wachten tot het volgende deel komt.
Lotte

 

Ik was erbij toen het boek ‘In het spoor van Peer van Molkwerum’ werd gepresenteerd op die gedenkwaardige dag, de 15de september, in het Scheepvaartmuseum in Sneek.

De reis naar Sneek was het absoluut waard! De sprankelende presentatie van Verena en Mies was dusdanig, dat ik heel benieuwd werd naar de inhoud van het boek. Ik heb het daar dus direct gekocht.

Thuis gekomen ben ik onmiddellijk met lezen begonnen. Ik heb geen moment mijn aankoop betreurd. De verteltrant is vlot en leest gemakkelijk. De geschetste gebeurtenissen zijn herkenbaar. De mensen zijn echt, alhoewel … de moeder van Sven-Pieter … bestaan zulke draken van moeders nog?


Het verhaal was spannend en daarom heb ik het snel uitgelezen. Ik was zeer benieuwd naar de afloop. Maar nu wil ik ook weten wat er met die schat is gebeurd. Gaat deel 2 daar antwoord op geven? Ik ben benieuwd.

Marie-Rose.

 

Ondertussen gaan Mies en Verena verder met deel twee, want natuurlijk zijn nog niet alle verhalen van Peer in hedendaags Nederlands vertaald. Ook Sven-Pieter en Roosmarijn hebben nog het een en ander te doorstaan en met hun ouders uit te vechten.

Zeker is, dat Verena ondertussen een zwak heeft gekregen voor Sven-Pieter en dus deel twee vanuit zijn optiek zal gaan schrijven. Er zijn inmiddels elf hoofdstukken geschreven.

Ze gaan als een speer en zijn beide helemaal in de ban van de avonturen en wederwaardigheden van Sven-Pieter en Peer.

De geplande musical komt te vervallen.

Het dorp Molkwerum en zijn geschiedenis komen zeker aan de orde. Wil je alvast meer over de geschiedenis ervan weten kijk dan op de website van:

http://www.spanvis.nl/Plaatsen%20om%20de%20Zuiderzee/Molkwerum/Molkwerum.htm

 

Op 15 september 2013 konden Mies Delgorge en Verena Koppel met trots hun nieuwe boek presenteren in het Fries Scheepvaartmuseum.


 

Aan de totstandkoming van dit boek is een heel proces vooraf gegaan.

In 2007 publiceerden wij het boek: Het geheime dagboek van Rosa Bollebosa. In dit dagboek was sprake van een schatkaart en schatkist.

Mies verzorgde daarna vertelsessies in het Fries Scheepvaartmuseum naar aanleiding van deze schatkaart. Door de scheepskist die daar stond bedacht ze de figuur van Peer van Molkwerum. Haar bombastische manier van vertellen bracht de geschiedenis tot leven.

Verena wilde deze verhalen gebruiken in een eigentijds verhaal. Eerst dacht ze er een nieuw Timio-speurverhaal mee te kunnen bedenken, maar al gauw bleek dat te beperkend.

Al creatief denkend kwamen Mies en Verena op de figuur van Sven-Pieter, maar Verena vond hem in eerste instantie een vervelende betweter. Als je een boek schrijft moet je je wel kunnen vereenzelvigen met de hoofdfiguur. Toen werd Roosmarijn geboren: een impulsief en spontaan kind, waar Verena wel mee verder kon.

Er zijn heel wat potten thee leeggeschonken en opgedronken aan de tafel in de kinderboekwinkel om alle gebeurtenissen vorm te geven.

Mies moest hard aan de slag in de bibliotheek van het Scheepvaartmuseum om de Oostzeevaart in beeld te krijgen.

Verena ging samen met haar dochter Hedwig kijken in Duinkerken om een beeld te krijgen van de stad.