Young Adults

Home / Boeken / Young Adults

Aanbeveling van Young Adult-boeken

Thuis ligt altijd een hele stapel boeken op me te wachten, die ik wil lezen.

Tenslotte is het mijn beroep om advies te geven over de boeken, die ik in de winkel verkoop.

Ik vraag daarom altijd leesexemplaren aan uitgevers, zodat ik gericht advies kan geven.

De stapel wordt ook nooit kleiner.

Er blijven maar boeken verschijnen.

Af en toe zit er een pareltje tussen, maar regelmatig moet ik ook erkennen, dat een bepaald verhaal mijn interesse totaal niet heeft.

In de vakantie ben ik wel eens drie keer in hetzelfde boek begonnen, maar het wilde er niet in.

Zelfs toen ik geen andere boeken meer had om te lezen.

(Er gaat een heel krat vol mee. Hoezo het werk meenemen op vakantie?)

Daarom zullen hier alleen boeken volgen, die ik helemaal heb uitgelezen.

20 Vragen voor Gloria, van Martyn Bedford is een boek, waar ik niet veel van verwachtte. Maar in alle boeken begin ik. En dit boek intrigeerde me zo na het lezen van het eerste hoofdstuk, dat ik niet meer op ben gehouden te lezen tot het uit was,

Gloria is een meisje dat wordt opgepakt door de politie. In 20 vragen moet ze vertellen, waar ze de afgelopen weken is geweest en wat Uman, de knappe nieuwe jongen van school, met de slechte reputatie, met haar heeft gedaan.

Donkerblauwe woorden, van Cath Crowley is een prachtig verhaal in de traditie van John Green.

Rachel heeft vlak voor de verhuisde een liefdesbrief voor haar vriend Henry achtergelaten. Drie jaar later is haar broer omgekomen en gaat ze terug naar haar oude woonplaats. Ze komt Henri weer tegen, die ondertussen helemaal idolaat is van een ander meisje.

Heeft hij haar brief ooit gekregen en gelezen?

The Diabolic, geschreven door S.J. Kinkaid is een fantasyboek, dat zich ergens in de ruimte op diverse planeten en ruimtestations afspeelt.

Diabolics zijn een soort menselijke wezens, speciaal geteeld en beleerd om als lijfwacht voor een hooggeplaatst persoon te dienen.

Ze hebben geen gevoel.

Ze staan in dienst van slechts een persoon, die ze moeten beschermen, zo nodig met haar eigen leven.

Nemesis is zo'n Diabolic. en ze dient Sydonia, de dochter van een gouverneur te beschermen.

Als Sydonia naar het keizerlijke hof ontboden wordt, nadat haar vader verraad heeft gepleegd, neemt Nemesis haar plaats in.

Lekker spannend verhaal, leuker dan ik aanvankelijk dacht.

Op de rand van het Niets, van Corinne Duyvis is een heel invoelbaar verhaal over het leven op aarde, net voor en vlak na de apocalyps: een komeet is alles verwoestend ingeslagen ver weg in Rusland, maar de gevolgen: Tsunami's, totale duisternis, verwoeste gebouwen is allesomvattend.

Denise loopt in deze wereld rond. Ze heeft door haar handicap: autisme en een verslaafde moeder geen plaats gekregen op de generatieschepen of permanente schuilplaatsen. Ze moet het met een tijdelijke schuilkelder doen, die ze niet eens op tijd weet te bereiken, omdat ze op haar (transgender) zus wacht.

Prachtig is de onzekerheid en trouw van Denise beschreven. Hoe ze haar mannetje staat en een plek veroverd.

Jammer van het verhaal is, dat er teveel problemen aan de kaak worden gesteld.

Ik zie je tussen de wolken, van Maren Stoffels.

Prachtig verhaal over Lauren, een meisje uit een hecht gezin, maar waar alle aandacht naar de oudste broer gaat, die profvoetballer kan worden.

Lauren's hang naar ook een beetje aandacht uit zich in het zichzelf snijden, maar niemand weet dat. Ze verbergt het.

De schoolpsycholoog komt nog het dichtst bij de waarheid en stuur haar voor maatschappelijke stage naar de afdeling oncologie in het ziekenhuis, waar

Caspar ligt, met leukemie en een buddie nodig heeft.

En dan zijn er nog haar twijfels over Sepp, haar vriendje, die aandringt op seks.

Ik geef je de zon Van Jandy Nelson is een boek, dat al in 2015 verschenen is.

Het gaat over de tweeling Jude en Noah, twee totaal verschillende kinderen, de een introvert en een kunstenaar, de ander extrovert en brutaal.

Noah wil graag naar de kunstacademie, maar Jude wordt daar voor uitgekozen. Ze groeien steeds meer uit elkaar.

Wat is er gebeurd? Ze weten allebei maar de helft van het verhaal.

Prachtig meeslepend geschreven.

Het nieuwste boek van Rob Ruggenberg is Piratenzoon.

In een adem uitgelezen. Wel viel mij op, dat het boek minder donker was, dan de andere  boeken die ik van Rob heb gelezen. Toch wordt hier ook niet om de gruwelijkheden heen gedraaid, die voortkwamen uit de strijd tijdens de tachtigjarige oorlog tussen Spanjaarden, Geuzen, maar ook moslims, katholieken en protestanten.

Zain, de zoon van een Marokkaanse piraat groeit op in een harem. Hij bestudeert de Koran en is niet erg heldhaftig.

Op weg naar de paleisschool in Istanboel wordt het schip, waarop hij vaart overvallen door Spanjaarden, die hem als galeislaaf meevoeren naar Nederland.

Alleen het einde zit me wat dwars.

Uit de serie Young& Awesome het boek: The Jewel van Amy Ewing.

Violet wordt verkocht op een veiling aan een van de rijkste dames van het land. Ze is een surrogaat. d.w.z. ze dient voor het baren van een kind. Iets wat de rijke adel niet zelf meer kan.

Wat er met haar en haar vriendin Raven gebeurt wordt omzichtig beschreven. Weten ze het zelf wel, dat hun leven niets waard is?

Er is een tussendeel geschreven: Raven, waarin je het leven van Raven bij de rijken wordt beschreven.

Na het lezen van beide delen had ik zo iets van: Was dit het nu? Het is niet af. Ik weet nog niets. Luguber en onaf.

Maar niet getreurd: er komt een vervolg vanaf 15 november

. Hij is binnen!

En ik heb hem gelezen. Superspannend volgen we Violets ontsnapping uit de Jewel. We komen te weten wat haar achtergrond is en staan aan het begin van een revolutie.

We zullen echter moeten wachten op deel 3 voor we weten hoe de strijd zal aflopen.

Wanneer dat deel verschijnt is nog niet bekend.

Zwijgen is goudvis van Annabel Pitcher is een prachtig verhaal over Tess, die per ongeluk het blog van haar vader leest.

Dat schokt haar zo, dat ze besluit weg te lopen.

Bij het benzinestation slaat ze nog wat voorraden in, waaronder een zaklamp in de vorm van een goudvis.

Het weglopen mislukt en weer thuis besluit ze voortaan te zwijgen.

Maar daar gaat haar probleem niet van over.

Wat jij niet ziet, is geschreven door Eric Lindstrom. Het gaat over de blinde Parker Graham, die gewoon als elk ander meisje wil worden behandeld.

Daarom heeft ze "Regels"in het leven geroepen. De belangrijkste: Verraad is onvergeeflijk. Scott Kilpatrick, haar ex-vriendje weet hoe dat werkt.

Maar was het wel verraad?

Op de beurs gezien en gekregen. Direct in begonnen en in no time uit.

Slaves, is het eerste deel van een serie. Geschreven door Miriam Borgermans.

In de toekomst, leren wij uit het boek, wordt de wereld als gevolg van de automatisering verdeeld in Vrijen en Slaven. Dit kwam door de verarming van de middenklasse, doordat werken niets meer opbracht.

Raven is de hoofdpersoon en wordt in een delicatenschool opgevoed om als Slavin te worden verkocht en aan iedere wens en luim van haar nieuwe meester te voldoen.

Maar haar meester wordt vermoord en Raven wordt van die moord beschuldigd. Ze wordt verbannen naar het woeste buitengebied om daar te sterven.

Zwartspreuk is het eerste deel van een nieuwe serie van Claudia Gray (Van duizend stukjes van jou).

Nadia is een heks in opleiding. Ze kreeg les van haar moeder, maar die liet haar gezin ineens in de steek. Nu is ze samen met haar vader en jonge broertje verhuisd van Chicago naar Captive's sound. Daar ontmoet ze Mateo, een leuke jongen op wie een vloek rust. En over het hele stadje hangt een donkere magische wolk.

Ik heb het boek uitgelezen, omdat ik wilde weten hoe het afliep. Maar ik ben er niet lovend over. Het is te rommelig, en de schrijfster volgt teveel mensen, waardoor je er nooit echt inkomt. Het wordt daardoor voorspelbaar.

Niet te filmen is geschreven door Sophie Kinsella.

Het gaat over Audrey, die een enorme inzinking te boven moet komen. Ze durft niemand in de ogen te kijken en draagt daarom een zonnebril. Ook 's avonds en in huis.Ze gaat niet naar school want durft de confrontatie met andere mensen niet aan.

Van haar therapeut moet ze een filmverslag maken van alles wat ze meemaakt. Zo leren we het gezin kennen: haar moeder, die wegens haar ziekte thuis blijft, haar broer, die (volgens haar moeder)verslaafd is aan computerspelletjes en haar vader, die zich niet zo druk wil maken.

Heel langzaam komt het tot een climax.

Prachtig beschreven, hoe iemand langzaam weer vertrouwen opbouwt. En niet alleen Audrey...