Boeken van Verena Koppel

Home / Boeken / Boeken van Verena Koppel

Verena Koppel (1956) werd in Soest geboren en verhuisde in 1980 naar Friesland. Ze vond het net zo fijn als Tim (uit Operatie Kasteelkat). Lekker veel ruimte.

Verena kreeg een baan als jeugdbibliothecaresse in Sneek en werkte daar 22 jaar. Ze las nu beroepsmatig heel veel kinderboeken, wat van jongs af aan al een van haar hobby’s was. Vooral heksenboeken waren favoriet.

Er kwamen ook veel klassen op bezoek in de bibliotheek. Ze vertelde de kinderen dan over leuke boeken over allerlei onderwerpen en hoe de bibliotheek werkte.

Ze is getrouwd en heeft twee kinderen, een jongen en een meisje, die nu al volwassen zijn.

In 2000 nam Verena de kinderboekwinkel in Sneek over. Nu kon ze goed gebruik maken van alle kennis over kinderboeken en voor iedereen het goede boek uitkiezen. Rond die tijd vroeg ook iemand of ze een cursus wilde volgen over: schrijven voor kinderen.

Dat had ze altijd al gewild, maar nu kon ze er ook nog veel van leren voor de winkel: Waarom vind je namelijk een boek goed of leuk, en waarom zijn sommige boeken dat helemaal niet. Dat leerde ze allemaal op die cursus. Maar ook hoe een verhaal in elkaar zit en hoe je iets spannend kunt maken.

Timio: Operatie kasteelkat is het eerste boek dat bij een echte uitgeverij verscheen, al is het niet het eerste verhaal dat ze heeft geschreven. Dat was “Heksenspinsels”, waar ze vertelt over heksen, waar ze altijd over wilde lezen. Het boek is in de winkel nog verkrijgbaar voor 5 euro.

Haar tweede boek: Het geheime dagboek van Rosa Bollebosa, verscheen vlak voor de kinderboekenweek van 2007, die over geheimen ging. Dat boek staat vol geheimen en een dagboek is het grootste geheim. Ook dit boek is in de winkel nog verkrijgbaar voor 2,50 euro.

In 2009 verscheen: Wij eisen een verhaal, dat ze, samen met haar vriendin Mies Delgorge, bedacht en samenstelde uit veel verhalen van kinderen uit Sneek

.

In 2010 is haar eerste voltooide manuscript:: Heksenspinsels uitgekomen. Het verhaal was al in 2002 geschreven, maar is vaak gedeeltelijk herschreven. Tijdens het 10 jarig jubileum van Kinderboekwinkel Bolleboos is het eerste exemplaar overhandigd aan Burgemeester Apotheker van Sneek. Het verhaal gaat over drie geesten, die moeten ontdekken wat vriendschap en gevoelens zijn.

In 2010 zou ook het vervolg van Timio uitkomen: Operatie speurhond is het tweede deel. Maar doordat de uitgeverij ophield te bestaan ligt het boek nog steeds op de plank.

Toch bleven de verhalen in haar hoofd komen.

Samen met Mies Delgorge ging ze aan tafel zitten om te fantaseren over allerlei avonturen die beleefd konden worden. Zo ontstond het boek: In het spoor van Peer van Molkwerum, dat 15 september 2013 gepresenteerd werd in het Fries Scheepvaartmuseum.

Mies had naar aanleiding van de schatkaart uit Rosa Bollebosa en een oude scheepskist in het Scheepvaartmuseum een verhaal bedacht over een oude schipper: Peer van Molkwerum. Deze oude stuurman schreef zijn avonturen op in een logboek, dat in een geheim vak verstopt zat van een oude scheepskist. Dit logboek wordt door Roosmarijn en Sven-Pieter gevonden. Maar er blijken meer kapers op de kust...

Verena en Mies schreven ondertussen door, want nog niet alle verhalen van Peer van Molkwerum waren verteld. En de levens van Roosmarijn en Sven-Pieter kregen ook nog een andere wending. In het spoor van Peer van Molkwerum, deel 2 kwam uit in 2014. Het gaat vooral over Sven-Pieter.

Verena houdt veel van fantaseren en hoopt nog veel meer boeken te schrijven. Misschien dat kinderen haar daarbij kunnen helpen door mee te schrijven.