Interactief voorlezen

Het is de kunst van interactief voorlezen om dat zo te doen dat de kinderen gaan nadenken over wat er gebeurt. Dat ze onder woorden brengen wat ze beleven bij het verhaal, of wat ze kennen uit eigen ervaringen.

Interactief voorlezen wil zeggen dat het voorlezen van het prentenboek wordt onderbroken door open vragen over het verhaal of over de plaatjes. Spontane reacties van de kinderen kunnen ook een leuke aanleiding zijn voor een gesprekje.

 

(Interactief) voorlezen vraagt om zorgvuldige voorbereiding. U maakt de keuze welk boek u gaat voorlezen, uw eigen voorbereiding en de introductie van het verhaal vereisen aandacht, maar ook het voorlezen zelf, de manier van spreken en de ‘nabespreking’ of verwerking van het voorgelezene zijn belangrijk.

 

Door het inlassen van interactieve momenten tijdens het voorlezen worden de taalontwikkeling, het verhaalbegrip en de woordenschat van kinderen gestimuleerd. Met enkele eenvoudige tips kun je ook als ouder interactief voorlezen.

 

Workshop Voorlezen

Voor leidsters, leerkrachten, ouders, grootouders en andere opvoeders verzorgers van kinderen, die wat meer willen weten over het hoe en waarom van voorlezen.

Inhoud:

Wat vindt u zelf van voorlezen?

Waarom Voorlezen

Regels voor voorlezen

Voorlezen aan verschillende leeftijden

Goede boeken om voor te lezen

Zelf voorlezen en criteria daarbij

 

Kosten:

15,00 p.p. inclusief koffie en cursusmap (in de winkel)

12,50 op locatie vanaf 10 personen inclusief cursusmap

 

Duur: ca. 2,5 uur

 

Aanvragen via Bestelformulier.