Ieder jaar wordt de Nationale voorleeswedstrijd gehouden in diverse rondes.

Schoolronde

De voorleeswedstrijd op school vindt plaats vóór 1 december. De kinderboekenweek is vaak een goede aanleiding voor het houden van een voorleeswedstrijd op school.

 

Plaatselijke ronde

In de periode januari - half maart vindt op een locatie in de buurt de eerste vervolgronde plaats. Hierbij strijden de schoolkampioenen voor een plek in de provinciale finale.

 

Provinciale ronde

In de periode half maart - half april is de provinciale finale. Deze is meestal in een theaterzaal in de provincie. De winnaar van de provinciale finale mag door naar de landelijke finale.

 

Workshop Voorleeswedstrijd

Om de kinderen goed voor te bereiden op de voorleeswedstrijd vertelt Verena aan alle kinderen van de groepen 7 en 8 waar op gelet wordt door de jury:

- de keuze van het fragment

- de introductie van het fragment

- het voorleestempo

- de intonatie

- het overbrengen van de sfeer van het boek

 

De workshop gaat dus niet alleen om de kinderen, die een gooi willen doen naar het kampioenschap, maar is ook voor alle kinderen, die moeten jureren: dat er voorkomen moet worden, dat vriendjespolitiek een rol gaat spelen.

De workshop wordt gegeven in de periode september-november om de kinderen op de voorleeswedstrijd op school voor te bereiden en goede tips te geven voor de regionale en provinciale finale.

Kosten € 50,00 per workshop, excl. reiskosten.