Wat is een Verteltas?

Een Verteltas is een kleurrijke stoffen tas met daarin een mooi prentenboek.

 

Een thema uit het boek is uitgewerkt met behulp van een informatief boek, een cd, attributen, handpoppen, spelletje, informatiebladen, een leeswijzer en een feedbackschriftje. Ouders en leerkrachten bedenken samen de thema's en maken de inhoud van een Verteltas.

Doelstelling van de Verteltas

Ouderparticipatie en ouderbetrokkenheid

 

Het belangrijkste doel van de Verteltasmethode is het betrekken van ouders bij het onderwijs en bij de ontwikkeling van hun kind. Ouders zijn betrokken op school, peuterspeelzaal of kinderdagverblijf bij alle aspecten van de Verteltasmethode. Ze bedenken, maken en gebruiken de tassen. De Verteltas biedt ouders bovendien veel mogelijkheden meer betrokken te zijn bij de ontwikkeling van hun kind. Daarnaast dragen de Verteltassen bij aan integratie en matschappelijke participatie.

Taalontwikkeling van ouder en kind

De Verteltassen bieden veel materialen aan om op een speelse wijze de woordenschat, het taalbegrip en het taalgebruik taal van kind en ouder bevorderen.

Lees- en voorleesplezier vergroten

 

Door de Verteltassen wordt de leesbeleving van kind en ouder gestimuleerd en geprikkeld. Kinderen ervaren boeken op een plezierige, spannende manier. Dat stimuleert kinderen om meer te lezen en ouders meer voor te lezen.

 

Voorbeeld verteltas Elmer

Workshop Verteltas maken

Voor leiding kinderopvang/ peuterspeelzaal en leerkrachten basisschool

Duur: ca. 2,5 uur

Waar: In Kinderboekwinkel Bolleboos

Informatie over de inhoud:

  • Wat is een verteltas?

  • Doelstelling van de verteltas

  • Hoe stel ik de inhoud samen? Waar haal ik materiaal vandaan?

  • Praktisch bezig gaan met lapjes, verf ed. om de tas vorm te geven.

Kosten:

15 euro per persoon (minimaal 4 deelnemers, maximaal 6)

incl. koffie/thee en een blanco stoffen tas

 

Interactief Voorlezen

Wat is interactief voorlezen?

Interactief voorlezen wil zeggen dat het voorlezen van het prentenboek wordt onderbroken door open vragen over het verhaal of over de plaatjes. Spontane reacties van de kinderen kunnen ook een leuke aanleiding zijn voor een gesprekje. Naast het boek kunt u ook gebruik maken van atributen, die betrekking hebben op het verhaal.

Waarom interactief voorlezen?

Door het inlassen van interactieve momenten tijdens het voorlezen worden de taalontwikkeling, het verhaalbegrip en de woordenschat van kinderen gestimuleerd. Met enkele eenvoudige tips kun je ook als ouder interactief voorlezen.