Boeken 15+

15+

Deze pagina werkt niet goed meer

Voor de allernieuwste boeken verwijs ik je naar: fantasierijk.eu:

Young-Adultboeken.

Even de lijst van gelezen boeken met aanraders aanvullen. Er zitten weer een paar heerlijke pageturners bij.

Allereerst de serie DIVERGENT, van Veronica Roth. Een trilogie in de trant van de Hongerspelen: Amerika in de toekomst na een verwoestende oorlog.  Deel een :Inwijding is het verrassendst. De heldin, Tris Prior is geweldig. Ze leeft in een bizarre wereld, waar de mensen ingedeeld worden in 5 facties: Oprechtheid, Zelfverloochening, Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie. Op hun 16e worden de kinderen aan een test onderworpen, waaruit zal blijken bij welke factie ze horen. Bij Tris kan dat niet vastgesteld worden. Ze is afwijkend. Daardoor zou ze uit de maatschappij gestoten moeten worden. Maar degene die de test afneemt laat haar zelf kiezen en houdt haar mond.

Tris kiest voor onverschrokkenheid. Ze krijgt een inwijding, die zwaar is, maar die ze doorstaat. Ze maakt vrienden en vijanden, maar langzaamaan merkt ze dat er meerdere dingen in haar wereld niet kloppen en ze op een bloederig treffen aansturen.

In deel twee: Opstand blijkt hoe onverschrokken Tris is en iedere keer weer haar liefde voor Four op het spel zet.

In deel drie: Samensmelting komen we eindelijk de verklaring te weten van deze bizarre maatschappij en doet Tris de ultieme poging om alles tot een goed eind te brengen.

 

Ook heb ik deel twee van De Test van Joelle Charbonneau: De studie gelezen.

Cia wordt toegewezen aan de studie politiek en krijgt niet de door haar gevraagde studie werktuigbouwkunde.  Ze merkt dat men de president probeert te manipuleren en gaat op onderzoek uit. Maar wie kan ze vertrouwen.

In het najaar zal Het examen verschijnen.

 

Allen Zadoff schreef het boek: Boy Nobody, een duister boek over een jongen, die na het verdachte overlijden van zijn ouders gehersenspoeld wordt en daarna ingezet voor Het Programma. Hij krijgt iedere keer een andere identiteit en infiltreert bij het beoogde doel, een persoon, die hij moet liquideren. Het wordt een trilogie, die de grenzen van goed en kwaad moet aftasten. Het leest als een trein, maar ik hoop, dat de volgende delen, deze Boy Nobody duidelijk maken dat hij niet zonder meer alles zo maar moet uitvoeren (of ben ik nu te moralistisch).

 

Margaretha van Andel schreef: Ik. Een boek met een prachtig gegeven: Stel dat je op een bepaald moment in je leven een andere keus had gemaakt, hoe zou het dan verlopen zijn. Daniel weet precies het moment, waar hij een foute keuze heeft gemaakt: het pakken van de sleutels van zijn vaders auto, het joyriden en het ongeluk, waar hij een dwarslaesie opliep. Als hij de mogelijkheid krijgt om te ruilen met zijn parallelle ik, in een andere dimensie, grijpt hij die kans aan. Maar die Daniel is een heel ander leven gaan leiden dan hij had kunnen vermoeden.

Zoals ik al meldde een prachtig gegeven. Ik had het alleen nog verder uitgewerkt willen zien. Hoe vergaat het de andere Daniel in onze dimensie? En het eind is onverwacht (mooi) maar wat onduidelijk.

Julie Berry schreef: Wat ik weet. Een mooi, sfeervol verhaal over Judith, die twee jaar vermist was en terugkomt in het dorp waar ze woonde, maar met een afgesneden tong, zodat ze niet kan vertellen wat haar is overkomen. Ze wordt door iedereen gewantrouwd en niet meer voor vol aangezien. Zelfs haar moeder laat haar links liggen (hoewel ze wel al het werk mag doen). En dan schijnt haar grote liefde van vroeger ook nog met een ander te gaan trouwen.  Wat er gebeurd is in de loop der jaren, wordt langzaam uit de doeken gedaan. Handig had het wel geweest, dat dit verhaal in de beginjaren (18e eeuw vermoed ik) van de kolonisatie van Amerika speelt.

Half Zwart van Sally Green wordt aangekondigd als de nieuwe Harry Potter. Dat zie ik er nog niet in. Wel heb ik het achter elkaar uitgelezen, want je wilt weten wat er speelt en hoe het Nathan vergaat. Nathan is de zoon van een witte heks en een zwarte heksenvader. In de maatschappij waarin hij leeft wordt op zwarte heksen gejaagd en "halfbloeden"worden met argwaan bekeken tot is vastgesteld wat hujn signatuur is. En natuurlijk helpt het Nathan niet, dat zijn vader een beruchte moordenaar is, die al vele witte heksen heeft vermoord. Het boek ios interessant omdat maar weer eens blijkt, dat als je een gedeelte van de samenleving uitsluit, er een hoop bloed aan de handen komt. Wie is wreder: de witte heksen of de zwarte. Nathan zal op zijn 17e verjaardag 3 geschenken moeten krijgen en bloed drinken van een bloedverwant voor hij verder kan gaan met zijn leven en zijn gave gaan ontwikkelen.

Het boek geeft een onheilspellende kijk op het leven. Ik verwacht meerdere delen, omdat niet alle eindjes zijn afgewerkt.

Het is kinderboekenweek en rustig in de winkel. Maar dat mag de pret niet drukken, want er zijn weer vele mooie, heerlijke, spannende boeken verschenen, die ik heb mogen lezen.

Allereerst :

De Test. geschreven door Joelle Charbonneau

Voor de liefhebbers van de Hongerspelen. Eigenlijk is het eenzelfde concept. Amerika in de toekomst na een alles verwoestende wereldoorlog met chemische wapens. De resterende bevolking krabbelt er langzaam weer bovenop. Het landsbestuur probeert door de slimste en intelligentste tieners in een zware selectiewedstrijd voor de universiteit haar toekomstige leiders uit te kunnen kiezen. Deze test omvat kennis en vaardigheden en een zware lichamelijke proef.

Het boek is een pageturner, vaak verrassend, soms gruwelijk, maar de hoofdpersoon Cia is een voorbeeld van goede opvoeding.

Ze is soms te braaf. Daarom blijft De hongerspelen bij mij toch favoriet.

 

Blog, dat ik in mijn vakantie in Frankrijk schreef:

Vandaag zit ik in de warme zon. Een week vakantie zit er op en ik heb 5 boeken uitgelezen en een  boek na 3 bladzijden terzijde gelegd omdat ik de stijl vreselijk vond.

Zo napeinzend over al wat ik heb  gelezen, heb ik bedacht  om mijn leeservaringen in het vervolg via een blog op mijn site aan belangstellenden voor te leggen. Doe er je voordeel mee!!

Mijn eerste gedachte na de eerste twee boeken was: ze lijken op elkaar! Het betreft de boeken: ‘Jongens het zijn net huisdieren’ van Diane Messidoro(Gottmer) en ‘Gered door een meisje’ van Steph Bowe (Boekerij) Alle twee de boeken gaan over jong adolescenten, die worstelen met zichzelf, hun behoefte aan vriendschap, al dan niet van het andere geslacht, en het ontbreken van vertrouwen. En hun onzekerheid wordt nog versterkt door de keuzes, die hun ouders in het verleden hebben gemaakt. Alle twee de hoofdpersonen komen na een verhuizing voor het eerst op een nieuwe school. Tijd voor verandering.

Vandaag las ik een derde boek met eenzelfde soort thema, maar voor wat jongere kinderen, d.w.z. brugklassers. Ook hier ging het over vertrouwen hebben, vriendschap sluiten en dan het liefst tot het populaire groepje willen horen: ‘Geheimen, leugens en kluisje 62’ van Lil Chase is een van de eerste boeken bij Veltman uitgevers voor oudere kinderen.

Op dat moment besloot ik er wat over te schrijven in een blog.

Over Jongens, het zijn net huisdieren kan ik alleen maar lovend zijn. Ik heb regelmatig gegrinnikt om de capriolen die Circe, de hoofdpersoon uithaalt om toch vooral in de zomervakantie een eerste vriendje te krijgen, nadat het meest populaire meisje haar in de hoek van het zwembad had afgezeken.  Maar voordat ze aan zichzelf alles wil toegeven schrijft ze al haar ervaringen op in een blog op internet. Het verhaal komt echt op gang als een volger van haar blog haar de tip geeft om jongens net als een huisdier en te behandelen. Ze probeert het uit op een vriend van haar moeder, die direct gaat zitten als ze het beveelt. Een andere vriend van haar moeder reageert geschokt, omdat hij denkt dat ze hem wil versieren. Dan komt de volger met de tip het uit te proberen op Ruben, de chagrijnigste en stomste jongen die ze kent. Als het niet lukt is er geen man overboord.

Gered door een meisje is gevoeliger, serieuzer. Twee hoofdpersonen: Jewel, wiens vader een aantal jaren geleden is weggelopen, nadat hij haar even onder de neus heeft gewreven dat hij wilde dat ze nooit was geboren. Sindsdien houdt ze zich verre van relaties met andere personen.  Sascha is een jongen die door Jewel van de verdrinkingsdood wordt gered. Was het een poging tot zelfmoord? Sascha lijdt aan leukemie, die terminaal is. Zijn moeder is een jaar ervoor gestorven aan anorexia en hij verwijt zichzelf en zijn vader haar dood. Want ze hadden moeten inzien hoe het met haar gesteld was. Maar zijn vader komt in eens uit de kast en heeft als vriend een leerkracht van de school van Sascha. Het verhaal vertelt hoe Jewel langzaam ontdooit. Hoe Sascha toch een relatie durft aan te gaan, die geen toekomst heeft. Over menselijke relaties die helend kunnen werken.

Geheimen, leugens en kluisje 62 is het derde boek  over hetzelfde thema, maar dan voor brugklassers. Maya Andrews komt op haar nieuwe school aan. Een nieuwe start ,nadat ze op haar vorige school gepest werd en omdat haar moeder heeft gebroken met haar vriend, terwijl ze in verwachting is. Haar moeder geeft haar lessen in zelfvertrouwen en gaan voor de populaire meisjes in de klas. Niet handig, want daardoor ziet Maya niet snel genoeg in, dat de Gotth Zeba , de als gewelddadig bekend staande Luke en haar oude bff Frankie meer dan genoeg zijn. Ze laat zich opnaaien door het  zgn. coole populaire clubje in de klas, die elkaar alleen maar proberen onderuit te halen. En dat kan heel eenvoudig door alle geheime briefjes te gebruiken, die al jarenlang in een ongebruikt kluisje zijn gestopt. Het kluisje dat Maya op haar eerste dag krijgt toegewezen.

 

Eens te meer blijkt uit de boeken, dat pubers echt een enorme inspiratiebron kunnen zijn. Hoe moeilijk maken ze het zichzelf door altijd te willen kiezen voor populariteit, glamour en hoe ze daarmee in de nesten kunnen raken. Bij de eerste twee boeken is het gegeven goed in evenwicht. Bij het laatste slaat het een beetje door. Ik begon me te ergeren aan het gebrek aan inzicht van de hoofdpersoon, terwijl ze toch al halverwege tot een inzicht was gekomen, waar ze echte vriendschap vandaan kon halen. Daardoor ligt de opvoedende boodschap er te zwaar bovenop.

Tijdens mijn vakantie heb ik weer kilometers letters gelezen. In de catergorie vanaf 14 jaar zijn momenteel veel sience fiction-achtige boeken:

 

Neal Shusterman. Gesplitst.

In de Verenigde Staten is de wet op het leven ingesteld, die het abortusvraagstuk en het tekort aan orgaandonoren in een keer oplost. Abortus is verboden, maar ouders kunnen hun (lastige) kinderen tussen hun dertiende en achttiende opgeven als splitser, waarna hun lichaam uit elkaar wordt gehaald en alles hergebruikt. Dat overkomt Connor, die het er niet mee eens is en tracht te ontsnappen. Hij ontmoet Risa, een wees en Lev, de tiende zoon van streng gelovige ouders. Geweldig, meeslepend verhaal.

 

Veronica Rossi. Een wereld zonder hemel.

Aria leeft in de hermetisch afgesloten koepelstad. Als haar moeder wordt vermist en ze een aanvaring heeft gehad met de zoon van een bestuurder besluit ze haar moeder te gaan zoeken, hoewel ze weet dat ze buiten de koepel weinig overlevingskansen heeft. Ze ontmoet er Perry, een wilde, die ook op zoek is naar iemand. Om te overleven moeten ze samenwerken.

Spannende, originele setting. Een echte doorlezer

 

Ally Condie. Matched.

In een toekomstig land wordt op basis van DNA en vastgestelde eigenschappen een perfect match gezocht voor elke door de staat goedgekeurde puber.

Allie krijgt op haar matchbanket , een verwachte match toegewezen, maar als ze een paar dagen later haar chip nakijkt, blijkt ze eerst aan Ky te zijn toegewezen, een jongen van afgekeurde ouders, dus hij mag niet trouwen. En ze kent Ky. Dat intrigeert en ze gaan zich in elkaar verdiepen, zo zelfs dat ze niet meer met haar officiele verloofde wil trouwen.

Als Ky wordt afgevoerd gaat ze naar hem op zoek.

Prachtig van toon en zuiver vertellend. Geen bombastische verhaallijn.

Het tweede deel: Crossed verteld over haar zoektocht en de ontmanteling van haar ideeën over de haar bekende wereld.

 

Marie Lu. Legend.

Amerika in de toekomst is verdeeld. In het westen is een republiek. de 15jarige June hoort tot de elite. De 15jarige Day tot het uitschot van de bevolking.

Toch hebben ze iets met elkaar gemeen. Ze zijn namelijk beiden uitzonderlijk en hadden tijdens hun examens een 100% score.

Maar Day lijkt de broer van June, een hoogstaande militair te hebben vermoord en wordt ongenadig achtervolgd. Zelfs zijn hele familie wordt opgeofferd.

Tijdens deze achtervolging komen June en Day er achter dat er iets totaal mis is met hun maatschappij.

Spannend, soms wat luguber verhaal, dat lekker wegleest en waar binnenkort een vervolg op komt.

 

Lissa Price. Starters.

Stel je voor dat er door een chemische oorlog geen volwassenen meer zijn. Alleen kinderen en ouden van dagen, omdat die van te voren zijn ingeent.

Callie en haar broertje leven nog. Hun ouders zijn dood. Maar het broertje van Callie  is ernstig ziek en er is geen geld voor medicijnen of opvang. Ze worden opgejaagd en iedere keer uit hun onderkomen verdreven. Dan kan Callie geld verdienen door haar lichaam aan een oude vrouw te verhuren en komt ze er achter dat ze iemand moet vermoorden.

Mooi en geloofwaardig geschreven. Goed voor een aantal uren wegdromen.

 

U. Poznanski. Erebos.

Op een Londense school gaat een mysterieuze nieuwe game rond. Als je hem aangeboden krijgt mag je er met niemand over praten. Mocht je dat wel doen, dan wordt je uit de game gegooid. Erebos is een game, het houdt je in de gaten, het praat met je, het beloont je, het stelt je op de proef en bedreigt je. Levensecht. Het beheerst Nick volledig en als hij er wordt uitgegooid probeert hij van alles om er weer in te komen. Maar of dat verstandig is.

15+

Moira Young.Het bloedrode spoor.

Pageturner.Het hele weekend met rode oortjes gelezen. Fantasyverhaal. Als de tweelingbroer van Saba door ruiters meegenomen wordt en haar vader vermoord, besluit Saba hem achterna te gaan en terug te halen. Haar kleine zusje, Emmi denkt ze wel ergens veilig te kunnen droppen, maar dan heeft ze geen rekening gehouden met het eigen willetje van Emmi. Zemoeten door zandwoestijnen, zich uit gevangenschap bevrijden, de vechtkooi overleven en zwarte strijders en een koning uit het verleden overwinnen voordat ze samen met vrienden een vredige plek kunnen gaan zoeken. Heerlijk spannend in een geheel eigen stijl. Aanrader voor 15 plus

.

Super. Endre Lund Eriksen

Julie is blind,maar ze is het zat om altijd zielig en voorzichtig te moeten zijn Als haarouders op vakantie gaan, wordt Julie geacht naar zomerkamp te gaan, maar ze meldt zich ziek. De vrijheid lonkt.Julie maakt een lijst van dingen die ze wil doen. Als eerste met een leuke jongen in aanraking komen. Ze ontmoet Jomar,maar of die te vertrouwen is...
Vlot geschreven verhaal over vriendschap en jezelf vinden en accepteren en over vooroordelen. Goed uitgewerkt. Voor 14 plussers.

Verwelken.(Chemical Garden Trilogie) Lauren DeStefano

Science Fiction Verhaal. In de toekomst komt een tijd dat voor alle ziektes een remedie komt. Iederee wordt ingeent en deze eerste generatie lijkt een zeer lang leven beschoren. maar de volgende generaties betalen de tol, want jongens worden niet ouder dan 25 en meisjes 20 jaar. Ze sterven allen aan een mysterieus virus.
Er komteen handel in jonge meisjes en zowordt Rhine ookopgepakt en vervolgens verkocht om als iemands bruid te dienen. Dat zij haar tweelingbroer in het ongewisse moet achterlaten,daar wordt niet naargevraagd. Een leven van leugens schijnt te volgen. Wie kan ze vertrouwen in het zeer luxueuze huishouden? Haar man, haar schoonvader, haar mede bruiden,of toch het huishoudelijk personeel.
Ze weet aan het eind te ontsnappen, maar haartwintigste levensjaar nadert. Zal er ooit een serumtegen het virus gevonden worden?Daarvoor zullen we deel 2 moeten lezen en dat zalik ook beslist doen. Mooi subtiel en minitieus vertelt. Helemaal vanuit Rhine en haar gevoelens. Voor de jeugd vanaf 14 jaar

. Wordt gevolgd door Vrees, dat verder gaat na haar ontsnapping.

Annabel Pitcher. Mijn zus woont op de schoorsteenmantel.

Jamie is vijf als zijn zus Rose door een terroristische aanslag om het leven komt. Zelf kan hij zich er weinig van herinneren, maar het leven van het gezin staat sindsdien op zijn kop. Jamies vader probeert zijn verdriet weg te drinken, zijn moeder heeft haar gezin verlaten en Jasmine, Rose' tweelingzus, lijdt aan anorexia. Jamie lijkt als enige gewoon door te leven. Hij gaat naar school, maakt zijn huiswerk en vindt veel steun bij zijn kat Roger. Maar het vertrek van zijn moeder, alweer eenenzeventig dagen geleden, valt hem zwaar. Hoewel zijn vader moslims haat sinds Rose' dood, raakt Jamie toch bevriend met de islamitische Sunya, het nieuwe meisje op zijn school. Dan gebeurt er iets waardoor hun prille vriendschap op de proef wordt gesteld en neemt Jamies leven een wending waarop hij nooit meer had durven hopen. Een heel triest verhaal,maar prachtig verteld hoe het hele gezin onder het verdiet van de ouders lijdt. Ze hebben geen oog meer voor wat ze wel hebben. En Jamie werkt er heel hard aan om ze dat duidelijk te maken

.

Fabio Geda. In de zee zwemmen krokodillen


Het waargebeurde verhaal van Enaytollah Akbari, een Afghaanse jongen, die op 10- jarige leeftijd door zijn moeder naar Pakistan wordt gebracht en daar achtergelaten. Het is niet veilig voor hem in zijn dorp Nava, waar zijn familie van Hazara Afghanen als minderwaardig worden beschouwd. Zijn vader is omgekomen bij een ongeluk en de familie moet de schade vergoeden. Dat kan alleen als Enaytollah en zijn broertje als slaaf te werk zullen worden gesteld. Ook ziet hij zijn meester op school vermoord worden door de Taliban en mogen de Hazara Afghanen geen onderwijs meer volgen.
Zijn moeder besluit dan, uit een daad van liefde, hem in veiligheid te brengen.
Wat volgt is een reis van 8 jaar, onderbroken door zoektochten naar werk. Mensenhandelaren, die hem weer verder brengen, corrupte politie die hem weer terugsturen naar Afghanistan en zich vervolgens weer laten betalen om hem de grens terug over te laten gaan. Een levensgevaarlijke tocht over de grens van Turkije. Maar ook daden van barmhartigheid van mensen, die hij onderweg tegenkomt. Nooit zul je meer onverschillig kunnen staan tegenover asielzoekers na het lezen van dit onopgesmukte verhaal.

Cayla Kluver. Alera,de erfgename


In Hytanica hebben de mannen het voor het zeggen. In het buurland Cokyri zijn de vrouwen aan de macht. Een mooi gegeven, vooral ook als Alera, de kroonprinses van Hytanica niets voelt voor de man, waarmee ze moet trouwen en meer geeft om de mysterieuze Narian, die opgevoed is in Cokyri.
Jammer, dat alles in het boek zo draait om het uiterlijk, wat uitgebreid beschreven wordt. Erg Amerikaansen waarschijnlijk en omdat de schrijfster nog maar 16/18 jaar oud is. Er volgen nog 2 delen.
Misschien dat dan duidelijk wordt waarom dit geschreven moest worden.

De outsiders. van S.E. Hinton

Een boek, dat al in 1967 geschreven is, maar nu pas in het Nederlands vertaald. En gek, toen ik het las kwam het me heel bekend voor.
Een prachtig verhaal over een jongen, Ponyboy, die hoort bij de gang van de Vetkuiven, de zogenaamd a-socialen. Ze staan voortdurend tegenover de gang van de Kakkers, de rijke, verveelde jeugd.
Ponyboy vertelt over het milieu waarin hij opgroeit. Over zijn oudere broers, die de zorg voor het gezin op zich hebben genomen na het overlijden van de ouders. Over zijn vriend Johnny, die een bonk zenuwen is na door de Kakkers in elkaar te zijn geslagen. Over zijn contact met Cherry, een kakkermeisje, dat zorgt voor een escalatie van de vijandigheden.
Prachtige sfeertekening. Volop vaart, en beslist geen ouderwets verhaal.

Schuldig. Amy Efaw

Hoe kijk jij naar een 15 jaar oud meisje, dat blijkbaar haar pasgeboren baby heeft gedumpt in een vuiniszak in de vuilcontainer?
Devon wordt betrapt op de bank, met allerlei bloederige kussens over zich heen, nadat er een baby is gevonden in de container beneden.
Na in het ziekenhuis behandeld te zijn wordt ze naar een jeugdgevangenis gebracht.
Ze kan zich niets meer herinneren, zit er geestelijk helemaal doorheen.
Heel langzaam ontrafeld zich het leven van Devon. Haar verhouding tot haar moeder. De druk die ze zichzelf oplegd.
Ieder moment denk je te weten hoe het zit, maar op het laatst neemt ze een belangrijke beslissing.
Meer wil ik eigenlijk niet over het verhaal kwijt. Je moet het zelf lezen en gevangen worden in het brein van Devon. Een prachtig verhaal, meeslepend, ontroerend en billenknijpend.

Kerstin Gier. Robijnrood. Eindeloos verliefd.

****

Een lekkere doorlezer, die naar meer smaakt! En die komen er ook, want het verhaal stopt als je nog niet alles weet, maar wel het een en ander vermoed.
De hele familie van Gwendolyn Shephard zit vol geheimen, die een voor een ontraadseld worden als blijkt dat Gwen onverwacht het tijdreisgen in zich heeft, terwijl dat bij haar nicht verwacht werd.
Ze springt heen en weer naar het verleden en ontmoet Graaf Saint Germain, de mysterieuze grootmeester van de tijdreizigers. Waar is hij op uit?
Een verhaal voor 13 + lezers, met wat romantiek, vol geheimzinnigheid.

Gevolgd door: Saffierblauw en Smaragdgroen.

Martyn Bedford. Het Flip-effect. Gottmer. 16,95

Een boek, dat ik net heb gelezen en veel indruk heeft gemaakt, is het Flip-effect van Martyn Bedford.

De kerstvakantie is net begonnen en Alex racet s'avonds naar huis om voor tien uur binnen te zijn.

De volgende morgen wordt hij wakker in een vreemd bed, in een onbekend huis, in een ander deel van het land en is het hartje zomer. Zes maanden zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. De 'familieleden' die aanschuiven aan de ontbijttafel zijn volslagen vreemden voor Alex. Alsof dat nog niet bizar genoeg is, herkent hij het gezicht van de jongen, die hem aanstaart in de spiegel helemaal niet. Alex bestaat niet meer. Hij is nu Philip, Flip voor vrienden en bekenden. Zolang hij er niet achterkomt wat er is gebeurd en hoe hij terug kan keren naar zijn eigen leven, zit hij gevangen in het lichaam van een ander.

 

Frombelle. Vango, tussen hemel en aarde (Boek)


Heb net een boek gelezen, dat ik aan jullie wil tippen. Het zit in de leeftijdscategorie 14 +
Het heet: Vango, tussen hemel en aarde en is van Timothee de Fombelle.
Heb het in feite in een ruk uitgelezen. Het gaat over een mysterieuze jongen, die als driejarige op de rotsen van een klein eiland vlakbij Sicilie werd gesmeten, samen met zijn kinderjuffrouw. Tegen de achtergrond van de woelige jaren dertig van de vorige eeuw wordt je meegenomen langs nazi duitsland, Stalin, de Zeppelin en Schotland. Een overdaad aan personages en voorvallen, maar met vaart geschreven. Toch vraagt dit boek om een tweede deel, want veel is aan het eind nog niet duidelijk. Er zijn nog veel losse draadjes, die nog netjes afgeknoopt moeten worden, wil ik helemaal tevreden zijn. Toch twee dagen met rode oortjes zoetgebracht.

Wat blkijkt: Er is een tweede deel uitgekomen, dat alle losse eindjes vastknoopt: Vango 2. Een prins zonder koninkrijk.

Kristin Cashore. De gave van Katsa. € 16,95.

Katsa is sinds haar 1chtste in staat om een volwassen man te doden met haar blote handen – ze is een Begaafde, een van de weinige mensen, die geboren zijn met een bijzondere Gave.

Als nichtje van de koning zou Katsa normaal gesproken een leven vol luxe en privileges leiden, maar net als de andere Begaafden moet ze haar Gave in dienst van de koning stellen. Al zo lang ze zich kan herinneren moet ze zijn vuile werk opknappen: afrekenen met vijanden en ongehoorzame burgers. Maar geleidelijk aan groeit Katsa’s verzet. Als ze de knappe jonge prins Po ontmoet, die haar vertelt over het gruwelijke raadsel, dat hij moet oplossen, besluit ze met hem mee te gaan op zijn gevaarlijke tocht. Een tocht die de ware aard van haar Gave onthult en het verschrikkelijke geheim dat ver weg verborgen is. Een geheim dat alle zeven koninkrijken kan vernietigen…